Hacktisch

Static Site Generators

Static Site Generators zijn backends van websites die alle output van de site omvormen naar platte html-bestanden. Dit doen ze zodanig dat elke pagina op de site letterlijk een HTML-bestand is (dus ga je bijvoorbeeld naar [url]/contact, dan open je contact.html). Ten opzichte van de 'normale' manier waarbij een pagina wordt opgebouwd met een server-side taal die informatie uit de database haalt, heeft een static site een aantal grote voordelen:

Nu zijn er ook een aantal 'nadelen', of beter gezegd; bepaalde gevallen waarbij een static site generators minder handig is:

Er zijn een aantal systemen beschikbaar die worden aangeboden als static site generator. Maar je kan deze functionaliteit natuurlijk aan elk systeem hangen, ook aan CMSen zoals Wordpress of Drupal.

Deze site zelf heeft aan de achterkant ook een static site generator. Ik ben een beetje een mierenneuker en wilde een score van 100% in de Google PageSpeed test. Ik had alles wel redelijk geoptimaliseerd wat betreft cachingsettings, maar toch werden mijn paginas nog dynamisch opgebouwd en alle geüploade bestanden waren niet gecomprimeerd, en waar ik al helemaal niks aan kon doen waren externe media die ik van andere sites inlaad. Daarom heb ik een static site generator gebouwd die, als ik op de knop druk, alle pagina's opnieuw genereert, minified (minifiet? minifyt?), en alle mediabestanden (jpg, png, ...) comprimeert, zelfs externe links naar bestanden worden lokaal opgeslagen en gecomprimeerd. Zo kan Pagespeed Insights dus ook niet klagen over het feit dat de meeste sites waarvandaan je linkt geen goede caching instellen of hun bestanden niet gzippen/deflaten.

Hacktisch resultaat op Pagespeed Insight: 100%

© 2019 Hacktisch | Карта сайта